#miunpolku

Uusi opetussuunnitelma sekä erityisen tuen tarpeessa olevien lasten määrä ja kirjo antoivat oivan mahdollisuuden Lappeenrannan Sammonlahden koululle suunnittella ja toteuttaa erityisen tuen opetus kokonaan uudella tavalla. Lähtökohta erityisen tuen opetuksen kehittämiselle oli oppilaan itseohjautuvuuden ja oppimisen omistajuuden tukeminen. Tätä tavoitetta kohti lähdettiin muodostamalla kahdesta erillisestä erityisen tuen yhdysluokasta yksi erityisen tuen ryhmä, jossa erityisluokanopettajat toimivat työparina. Oppilaat etenevät itsenäisesti omaan tahtiin seuraamalla omia tehtävälistojaan Google Classroomin kautta. Kaikki tehtävänannot ovat sähköisenä Classroomissa ja oppilaat tekevät tehtäviä sekä sähköisesti että perinteisesti kirjoittamalla vihkoon. Oleellinen osa erityisopetuksen uudistusta on ollut myös koulupäivän rakenteen uudistaminen. Kaikki päivät alkavat klo 9 ja päättyvät klo 14. Välissä on ruokatauko ja kaksi valinnaista taukoa. Uusi päivärytmi on mahdollistanut urakkaluontoisemman työskentelyn sillä tauot eivät enää katkaise työntekoa.  Pedagogisten uudistuksien ohella myös erityisluokan tiloja on päivitetty ja pyritty tekemään niistä mahdollisimman kodikkaat ja viihtyisät.

20161209_122250

Erityisluokanopettajat kokevat, että muutos on ollut askel oikeaan suuntaan. Merkittävänä muutoksena erityisluokanopettajat pitävät työparin tuomaa tukea sekä parempaa työrauhaa. Oppilailla uusi työskentelytapa on ollut tasapainoilua vapauden ja vastuun välillä. Oppilaat väillä pyytävätkin, että “ettekö vois vaa opettaa nää asiat meille?” Tietynlainen mahdollisuus vapaamatkustajan rooliin on uudessa mallissa mahdotonta, sillä opinnot eivät etene, jos ei itse tee tehtäviä. Enimmäkseen oppilaat näkevät uudessa mallissa hyvää, koska he voivat edetä tehtävissä omiin vahvuuksiin nojaten omalla aikataululla.

Lähtöaskeleet ovat olleet lupaavat ja nähtäväksi jää mihin suuntaan erityisen tuen toimintamallia kehitetään. Paikalleen ei ainakaan jäädä!

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Iikka Voutilainen

Laaja-alainen erityisopettaja

Sammonlahden koulu  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: