Job Shadowing mallien jakamisessa

Lappeenranta 12.12.2016 – Opettajat toimivat oman ryhmänsä kanssa usein hyvin yksinään. Kun opettaja keksii tai kokeilee jotakin uutta, miten hyvät käytännöt saadaan leviämään muille opettajille omassa ja muissa kouluissa? Tähän Lappeenrannassa kokeillaan Yksilöllisen polkua eteenpäin -hankkeessa uutta Job Shadowing -mallia.

Opettajan työn on usein yksinäistä puurtamista. Suomalaiset opettajat ovat maailman parhaita ja heillä on hyvät lähtökohdat kehittää omaa työtään. Lappeenrannan yksilöllisen oppimisen hankkeessa seitsemän peruskoulua ja kaksi esiopetuksen yksikköä lähtivät kehittämään yksilöllisen oppimisen malleja. Kouluissa on lähdetty kehittämään yksilöllistä oppimista hieman eri näkökulmista ja kaikissa yksiköissä on syntynyt erilaisia toimivia käytänteitä. Opettajan työssä ei juuri koskaan pääse tutustumaan, mitä muut suomalaiset huippuopettajat ovat omaan työhönsä kehittäneet. Ja juuri käytännön esimerkit ovat niitä, joita opettajat yleensä työhönsä kaipaavat.

Lappeenrannan hankekoulujen opettajat pääsevät keväällä 2017 ”varjostamaaan” kolleegoitaan toisille hankekouluille eli seuraamaan heidän työtään ja näkemään, miten siellä on yksilöllinen oppiminen otettu käyttöön. Job Shadowing toteutetaan niin, että halukkaat opettajat saivat ilmoittautua varjostettaviksi ja esittelivät muille hankeopettajille, mitä aihetta heidän ryhmäänsä voi tulla seuraamaan. Muut hankeopettajat voivat kahtena päivänä ensi kevään aikana käydä tutustumassa haluamiinsa aiheisiin.

Varjostettavia aiheita ovat seuraavat:

  • Yksilöllisen oppimisen arviointi historiassa ja yhteiskuntaopissa
  • Yksilöllinen eteneminen biologiassa, maantiedossa ja terveystiedossa
  • Äidinkielen kirjallisuusprojekti yksilöllisten taitojen kehittämisessä
  • Vuosiluokkiin sitomaton projektityöskentely erityisen tuen oppilaiden kanssa
  • Yksilöllinen oppiminen yhdistetyissä ryhmissä ja yksilöllisen oppimisen työkalut

Opettajat sopivat keskenään, milloin on sopiva aika vierailulle. Ajatus on, että kaksi päivää voi käyttää esimerkiksi jonkin projektin seuraamiseen – yhden sen alkuvaiheessa ja toisen loppuvaiheessa. Varjostamaan lähtevä opettaja tuo sitten käytännön tiedot ja taidot omaan kouluunsa, jossa niistä kehitetään heille sopiva malli tai otetaan osaksi oman koulun mallia.

Job Shadowing on vertailukehittämistä eli benchmarkingia, jossa opitaan työssä seuraamalla kollegoita ja kehittämällä opitun perusteella omaa työtä. Yksilöllistä polkua eteenpäin -hankkeessa vertailukehittämisen lisäksi ajatuksena on, että koulujen hyvät käytänteet leviäisivät muille kouluille. Samalla varmasti myös varjostettava opettaja saa uusia ajatuksia omaan työhönsä muilta hankeopettajilta. Ajatuksia hankeopettajien kesken vaihdetaan myös neljä kertaa lukuvuoden aikana järjestettävissä hankkeen yhteysopettajien tapaamisissa, sekä keväällä järjestettävässä seminaarissa.

Job Shadowing on kouluillamme kokeilu, joka parhaimmillaan saa ajatukset ja mallit liikkumaan koululta toiselle. Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, mallia voi helposti skaalata myös moneen muuhun koulujen toimintakulttuurin kehittämisessä.

Petja Pyykkönen
Projektipäällikkö, Saimaan mediakeskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: