Lappeenrannassa on tänä lukuvuonna tehty useamman koulun voimin kehittämistyötä arvioinnin parissa. Kyse on ennen kaikkea laaja-alaisten taitojen arvioinnista. Siitä vielä tänä keväänä lisää täällä blogissakin luvassa juttua.
Nyt muutama muu arviointiin liittyvä linkki ja näkökulma. Yksilöllisistä lähtökohdista.
Ensinnäkin olen saanut olla mukana Joutsenon koulun äidinkielen opettajan Marianna Mikkosen tunneilla, joissa käytössä on ollut heti tehtävän alusta lähtien arvioinnin sisältävä palautelomake. Tässä niistä pari esimerkkiä.
Äidinkielen tehtäviä 7.luokka – Marianna Mikkonen
Jos oppilas on palautteen saatuaan halunnut muokata työtään vielä lisää ja antaa sitten työnsä uudelleen arvioitavaksi, se on onnistunut. Moni on halunnut. Tavoitteellisuus ja läpinäkyvyys ovat innostaneet. Omalla työllä on tuntunut olevan merkitystä.
Merkityksen kokemus saa meihin jokaiseen yleensä potkua. Voimme lukea strategiasta ja opetussuunnitelmasta ja kuulla niiden olevan tärkeitä, mutta itse kunkin on luotava siihen merkityksellinen suhde, jotta asia aidosti aukeaa. Tästä aiheesta suosittelen kirjaa Aaltonen, Ahonen, Pajunen: Merkityksen kokemus. Miltä tuntuu arvioida itseään vaikkapa näillä kysymyksillä? Näistä voi muokata oppilasversiotkin kätevästi.
Lopuksi vielä niihin laaja-alaisiin taitoihin. Onko Tie laaja-alaiseen osaamiseen tuttu dokumentti? Sen on laatinut Kirsti Lonka työryhmineen. Kyseessä on arviointityökalu, jonka avulla opettajat voivat arvioida, kuinka hyvin he osaavat suunnitella opetustaan laaja-alaisen osaamisen mahdollistamiseksi. Tämä kirja suomentaa hyvin meille niitä opetussuunnitelmaan uutena tulleita L-taitoja, joiden on ennakoitu olevan tulevaisuuden menestyjien ydinosaamista. Tässä vielä se linkki
”Ihmisen ei tarvitse muuttua, jotta hänestä tulisi viisas tai jotta hän löytäisi ratkaisun ongelmaansa. Hänen tarvitsee vain vaihtaa tarkastelukulmiaan ja tutkia niitä.”
-Olavi Castren