Ihmisiä YPE-hankkeen laitamilta, osa 2

Sisäinen motivaatio. Onko siihen olemassa käsikirjaa? Valonööri. Mitä se tarkoittaa?

Näkemyksiä aiheesta on kirjoittanut filosofi Frank Martela kirjassaan Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja. Martelan ajatuksia risteili mielessäni, kun astelin Kimpisen koulussa Laivamaan Hannun ja nelosluokkalaisten perässä pohtimaan luokan yhteisiä sopimuksia. Luokka on saanut nyt syksyllä Hannun opettajakseen ja porukalla on tutustumisvaihe meneillään. Oppilaiden vahvuudet sekä yksilölliset oppimisen tarpeet ja edellytykset alkavat hahmottua opettajan silmiin.

Hannu johdatteli porukkansa tällä kertaa oivallisesti sisäisen motivaation ja keskustelun äärelle, meille kaikille hyvin tutulla tavalla: Mietitään yhdessä, mikä on kehittämisen kohde ja mitä sille voisi tehdä. Mutta kuljetetaan asiaa vielä hieman syvemmälle sen sijaan että luetellaan valmiita sääntöjä allekirjoitettavaksi. Herätellään kyvykkyyttä ja hyväntekemistä, jotka ovat sisäisen motivaation oleellisimpia sarakkeita. Ne kuoriutuivatkin esiin Hannun esittämien tarkkojen kysymysten johdattelemina. Oppilaat miettivät yhteisessä jutustelussaan ja kirjaamisessaan sitä, miten toteuttavat itseään tavoitteena parantaa kouluviihtyvyyttä. Niistä mietteistä alkoi muotoutua myönteisiä ja omakohtaisia toiminnan kuvauksia. Lyhyitä lauseita, joiden ytimessä on antaa itselleen ja toisille lupa tehdä hyvin.

Tästä on alkamassa yhden nelosluokan taival tähän lukuvuoteen. Opettajan mielessä kuplivat kokemukset edellisten vuosien matematiikan yksilöllisestä oppimispolusta ja Tabletkoulun käytöstä. Hyviä kokemuksia, hyviä keskusteluja koulun sisällä. Niistä on kirjoittanut myös Kimpisen koulun opettajista Taija täällä blogissa aiemmin.

Tätä kautta kuulemme varmasti lisää Kimpisen YPE- toteutuksista tänä vuonna. Nelosluokan viihtyvyyttä edistävät ajatukset kirkastuvat iskulauseiksi, jotka voitelevat mukavasti jokaisen yksilöllistä sisäistä motivaatiota! Ja jotka saamme jakaa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: